Wednesday, January 17, 2007

Şile'nin köy kabaklı böreği

Gel vatandaş, köy kabaklı böreğime geeel...

Budur işte hayatımda yediğim en leziz börek... Babaannemden sonra şimdi de kayınvalidemin yaptığı, her bayramımızı gerçek bir şölene dönüştüren lezzet. Böreklik kabak da denilen dış kabuğu hardalımsı kahverengi tonlarında, içi turuncu mu turuncu, cılız ve ince uzun bir balkabağı çeşidinden yapılır. Bir Şile geleneğidir, Şile usulü köy kabaklı börek.

1 böreklik kabağın yarısı (yarısını kullandım çünkü bana çok bile geldi) Selen'ciğim bir kabak ne kadardır, yarısı ne kadar eder kilo hesabıyla? Fotoğraflarını da göremiyorum.

2 bardak şeker

4 yufka

sıvıyağ

yufkaları ıslatmak için su

2 bardak kıyılmış fındık ve arzuya göre tarçın*

Böreklik kabağımızı soyup içini kaşıkla temizliyoruz. Varsa mikserle veya elde rendeleyip, bir kabın içinde üzerine toz şekerimizi ekleyerek bırakıyoruz. Bir süre sonra kabağın sulandığını göreceksiniz. Burada elleriniz yardıma koşacak ve iyice karıştırdığınız kabağınızı ellerinizin arasında sıkıp ayrı bir kaba koyacaksınız. Sıkma işleminden sonra tadına baktığınız kabak rendesine arzu ederseniz biraz daha şeker ilave edebilir, fındık ve tarçın ekleyerek hazırlanmasına son noktayı koyabilirsiniz.

Yufkaları üstü üste koyup 6 eşit parçaya bölüyoruz. Her parçanın üzerine fırçayla sıvıyağ sürdükten sonra, harcımızdan 2-3 kaşık kadar yufkanın geniş tarafına koyarak dağıtıyoruz. Rulo yaptığımız yufkanın uç kısmını su ile ıslatıp yapışmasını sağlıyoruz. Yufka parçalarının bir tarafından başlayıp gül gibi sara sara 24 tane köy kabaklı gül böreğimiz oluyor. Bu arada gül şeklinde yapmak benim fikrimdi. Aslında her yufka hiç bölünmeden rulo gibi sarılıp tepside kocaman gül şekli oluşturulur. Üzeri sıvıyağ ile fırçalanıp fındık parçacıkları dökülür.

Fırında yaklaşık ne kadar kalır, kaç derecede? Böreklik kabak bulamayan bal kabağından yapabilir mi?

*Şile'li büyüklerimiz tarçın ve fındık kullanmıyor. Daha önce denediğim cevizli çeşidinden sonra fındık ve tarçın katkısı ile yaptığım da enfes oldu.

Her hakkı Bloglararası "Kabak Tadi" Projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

OK

Selen

No comments: