Sevgili Oya ellerinize saglik,
Benden kücük bir katki....Defalarca pisirilmistir.Babannemin tarifi,yillarca unutulmustu.Gecen sene emekli olup Nigde'ye tasininca inat ettim ve 5 kisinin bellegini birlestirip tarifi olusturup uyguladim.Et kabagi pek cok yörede var saniyorum,40-50 cm uzunlugunda,10-12 cm capinda kalin kabuklu bir sey.Mevsimi degilse tohuma kalkmıs yemeklik kabaktan da yapilabilir bu yemek.Sir üzüm suyunda,sebzeleri sertlestirirken eti yumusatiyor ve pisme sürelerini esitliyor.
Sevgiler,kolay gelsin
Pinar Kirmizioglu
Etli et kabağı yemeği:Uzun ve sert kıvamlı et kabakları akşamdan soyulup 5cmX5cm ölçülerinde parçalanarak tuzlu suya koyulacak ve bir gece bekletilecek.
Koyun döş eti yine aynı ölçülerde parçalanarak hazırlanacak.
Büyük bir tencerenin dibine önce asma filizlerinden ızgara yapılacak.Sonra bir sıra et, bir sıra piyazlık doğranmış soğan-domates-biber, bir sıra kabak dizilecek. Malzeme miktarına göre bu sıralama ile tüm malzemeler tencereye yerleştirilecek.
En üste bir sıra doğranmış domates konulduktan sonra üzüm suyu ile çok kısık ateşte pişirilecek.Alacalı üzüm suyu (koruktan olgunlasmaya döndüğü zaman) tercih edilir.Olgun üzüm suyu kullanacaksanız arzu edilirse yarım limon suyu eklenebilir.
Tuz en son eklenecek.
Farkıdaysanız hiç yağ kullanılmadı:)
1 et kabagı için 2.5 kg et,1 kg beyaz soğan,1kg domates,yarım kg.biber,3 kg. üzümün suyu yeter
2 comments:
Üç yıl yaşadığım(1967-68-69,lise orada bitti)NİĞDE ilinde "etli et kabağı" yemeğini küçük bir elma fidanını hatıra olarak dikmek için konuk olduğum bağ evinde tatma zevkine erişmiştim.mütişti,bu yemeği kabak yerine ayva ile de deneyin.küçük elmam otuzbeş yıl yaşadı ve bir densiz tarafından katledildi.Ellerinize sağlık.
Sadun Çatalkılıç
Üç yıl yaşadığım(1967-68-69,lise orada bitti)NİĞDE ilinde "etli et kabağı" yemeğini küçük bir elma fidanını hatıra olarak dikmek için konuk olduğum bağ evinde tatma zevkine erişmiştim.mütişti,bu yemeği kabak yerine ayva ile de deneyin.küçük elmam otuzbeş yıl yaşadı ve bir densiz tarafından katledildi.Ellerinize sağlık.
Sadun Çatalkılıç
Post a Comment