Friday, March 16, 2007

Balkabaklı Pasta



Yılbaşı günü yaptığımız nefis pasta.

2 paket hazır sade pandispanya

2 paket toz kremşanti

1 kg soyulmuş balkabağı

1 su bardağı şeker

3 paket krema sertleştirici

süt

Pandispanyanın bir tanesi sekiz üçgene bölünür. Üçgenler beyaz iç kısımları kaseye gelecek ve kubbe görünümü oluşacak şekilde dizilir. Dizilen pandispanyalar şekil almaları için başka bir kase ile sıkıştırılıp bekletilir.

Bu arada balkabağı çok az su ve şeker ile yumuşayana kadar haşlanıp püre haline getirilir.
Püre haline gelen balkabaklarına 2 paket krema sertleştirici eklenip çırpılır. İki paket krem şanti bir paket için gereken süt miktarıyla hazırlanıp içine krema sertleştirici ilave edilir.

İkinci pandispanyanın yarısı servis tabağına koyularak süt ile hafifçe ıslatılır. Kremanın yarısı pandispanyanın üzerine yayılır. İkinci kat pandispanya koyulup sütle ıslatılır.

Kenar süslemesi ve kubbenin dik durabilmesi için bir miktar balkabağı püresi ayırıp geri kalanı pandispanyanın üzerine dökülüp yayılır.
Pandispanyanın diğer yarısı da pürenin üzerine koyulup sütle ıslatılır. Pandispanyanın tam orta kısmına ayrılan püreden konulur.
Kremadan 2 yemek kaşığı kadar ayrılıp kalanı özellikle ortada kubbe oluşacak şekilde pandispanın üzerine konulup düzeltilir.
Kubbe görüntüsü vermek için iki kase içinde sıkıştırılan pandispanyalar kremanın üzerine dizilir. Üzerleri ayrılan krema ile sıvanır.
Pastanın kenarları bir spatül yardımıyla balkabağı püresi ile kaplanır.
Önce dondurucuda dondurulup, servis yapmadan önce dolap kısmına alınmalıdır.

Notlar

Tarif yemek dergilerinden birisine aitti. Özgeyle beraber tarifi epey değiştirdik. Hatırladığım kadarıyla tarifte 4 poşet krem şanti ve jelatin de kullanılıyordu.
Çok büyük bir pasta oluyor. Ama hemencecik bitiyor. Çünkü parmak yemeye neden olacak kadar lezzetli ve hafif.
1 pandispanya ile daha küçük boy yapılabilir.

Devletşah

1 comment:

My Eternal Tree said...

krema sertlestirici nedir? cok guzel gorunuyor elinize saglik...