Thursday, March 22, 2007

Tatlı kabak, otlu peynir, bacon vesaire


Olmadık yemekler yapmak. Oldurmak. Yine başardım. “Anlattttt,” diyorum kendime, gecenin bir vaktinde...

Tatlı kabak ama küçücük, nereden çıktıysa bunlar; avuç kadarlar, çok şirinler. Süs diye alıp koydum önce iki tanesini mutfak masamın üzerine; kalaylı bir kap içinde durup durdular öylece, aman ne güzellerdi... Seyreylemem sürdü günlerce. Sonra pişirmek, yemek geldi içimden.


Otlu peynir var buzdolabında. Bızzzzt... Bayat ekmek, kara ekmek, çok tahıllı ekmek ya da hangisi varsa... Bende çok tahıllı kapkara kupkuru bir dilim var, o da buzdolabında. O da bızzzzt. Şamfıstık az ama korkudan az, bir dahaki sefere boool bol koyulacak, yakıştı çok.

Kabak kabukları soyulacak, ikiye bölünecek ve içleri oyulacak. Diri haşlamak tabiri caizse, öyle, hafifçe haşlanacak; az tuzla. Oyulmuş kabaklar az önce bızzztlanan içle doldurulacak. Orta yerine sekiz on yaprak reyhan gömülecek, parmak hareketiyle doldurduğumuz içlerin ortasına doğru iterek. Üstüne kenarlardan içine doğru iterek, kocaman bacon dilimleri çepeçevre dolandırılacak. Sızma eksik kalmasın aman, keyfinizce sızmalansın kabaklar. Karabiberi de keyfe keder...

Veryansın fırında önce üzeri folyo ile kapalı, sonra da bacon kızarana kadar açık.

Siz böyle bir lezzeti daha önce düşünmemiştiniz bile.

Oya Kayacan

1 comment:

Zehra Gürgen said...

Merhaba, blogunuzu kabakla ilgili bir bilgi ararken keşfettim. Bu tatlı kabak dediğiniz hangisi? markette krem renginde su kabağı şeklinde satılan tatlı kabak yazanlar mı acaba ?